Hans Karlsson blogg

Hans Karlsson blogg

Reflektioner, iakttagelser, bokrecensioner mm.

Här kommer jag att reflektera över aktuella händelser, möten och livsöden som kommer i min väg samt en och annan bokrecension.

Det mörka nätet - Nedslag i den digitala underjorden

Bok- och filmrecensionPosted by Hans Karlsson Wed, July 27, 2016 14:40:51Ibland stöter jag på en bok av en slump, som närmats förändrar livet. Eller åtminstone vidgar min världsbild. ”Det mörka nätet – Nedslag i den digitala underjorden” av Jamie Bartlett är en sådan. Ett lästips på hyllan i Varbergs bibliotek. Det är sommar, varför inte testa något helt oväntat?

Det visar sig att Jamie har fångat aspekter av internet som jag bara vagt hört talas om. Han beskriver företeelser som – hur vedervärdiga de än är – tycks fylla en funktion. Framför allt skildrar han människorna bakom dessa företeelser och varför programmerare sedan internets skapande har ansträngt sig för att förbli anonyma. Delar av boken handlar om de dolda sidor som bara kan hittas via den krypterade webläsaren Tor och en alldeles lagom genomgång av historien bakom dem. De mest populära websidorna – som kan heta h67ugho8yhgff941.onion – och som regelbundet byter adress hittas genom indexsidor, exempelvis Hidden wiki där olika teman med de senaste adresserna listas. Det kan vara Wikileaks, bloggar, chatforum för hackers, postlåda för visselblåsare, marknadsplats för otaliga droger (Silk road), vadslagningsplats för när kända politiker ska dö (Assassination market), barnpornografi... Har man nu något att dölja och inte känner för att bli avlyssnad av NSA, men ändå inte vill ge sig in i den bisarra underjorden kan man skaffa sig en epostadress på den krypterade Mailpile istället för Gmail eller föra sina videosamtal via Jitsi istället för Skype och känna sig säker. Två mainstream-tjänster på det vanliga nätet.

Jamie förklarar också nättrollens syfte. De är inte enbart ute efter att ”ha roligt” en stund utan vill främst provocera just för att de tycker att internet ska vara gränslöst. Eller med andra ord, fullständigt fritt. Ingen ska hindras från att säga vad de vill. Begreppet ”troll” kommer inte från fula väsen i sagans värld utan snarare från fisket. Det engelska ordet ”trolling” som handlar om att scanna av internet efter någon som fastnar på deras provokationer och sen pressa den till sin yttersta gräns, vilka ju syftar till att visa att internet ska vara gränslöst – fritt för alla åsikter, uttryck mm. Även de mest vansinniga.

Som exempelvis pro-ana-sidor. Sidor som stödjer och ibland även uppmuntrar till anorexi, självskador eller självmord. Där användare snarare hejar på varandra. (Din mage kurrar inte, den applåderar.) Men även här finner Jamie Bartlett att sidorna fyller en viss funktion som den professionella vården inte kan erbjuda. Deltagarna i chattgrupper förstår varandra på ett sätt som de inte hittar någon annanstans. De fördömer inte, de ser inte lidandet som problem eller misslyckande. De ger plats för att uttrycka sig om saker som lindrar ensamhet och smärta. Hur osunt det än är.

Men vart är vi då på väg? Redan Hegel slog fast att om det finns en rörelse och så finns det alltid en motrörelse, en tes och en antites. Å ena sidan kommer gränsen mellan människa och maskin/teknologi att bli allt mer luddig. Transhumanisterna ser till och med möjligheten till evigt liv när deras hjärna kan laddas upp på nätet. (Som datafiler skulle vi avsevärt reducera vårt koldioxidavtryck.) Med en exakt kopia av hjärnan skulle upplevelsen bli densamma som vi har idag, men möjligheterna blir oändliga på internet. Å andra sidan finns anti-teknologiterroristerna. De som befarar att vi tappar kontrollen, de som bombar forskningscentrum och som ibland inte drar sig för att använda våld mot vetenskapsmäns som bidrar till utvecklingen. De vill överge tekniken och återförvilda människan. Åtminstone ha det som färdriktning.

Jag tänker på en artikel jag nyligen skrev, om utmaningarna som forskningen om automatiserade/självkörande bilar står inför. De är nära. Inom några år kommer vi att få se allt fler effekter av detta. Men utöver problemen kring själva bilkörningen som de måste lösa, så måste de också ta hänsyn till att det kan finnas människor som är beredda att gå långt för att sabotera det.

Läs och fascineras. Gå ut och upptäck ditt internet.

Betyg: HHHH  • Comments(0)//blogg.hanskarlsson.se/#post11